Pe vremea „împușcatului” ne-am obișnuit cu înlocuitori: nechezol în loc de cafea, soia în loc de floarea soarelui și exemplele ar putea continua. În primii ani după 1990 prietenul și soția lui, întorși dintr-o excursie din Africa, ne-au invitat la cină, punând pe masă cremă din avocado. Atunci am mâncat pentru prima dată așa ceva. Pe drum către casă am spus soției că și eu o să gătesc așa ceva din zucchini. Peste o săptămână i-am invitat pe prieteni la o partidă de canastă și între două jocuri le am oferit cremă de „avocado”. Foarte bun – apreciau musafirii – dar unde ai găsit avocado la Oradea? Au râs când am dezvăluit secretul și am recunoscut că materia primă e un soi de dovlecel (zucchini).
Ingrediente:
- 1,5-2 kg zucchini (exemplare mai dezvoltate)
- 250 gr. ceapă
- 3-4 lingurițe de busuioc
- 50 ml ulei
- 2-3 lingurițe de condiment Delikat sau Maggi
- 200 ml maioneză
Mod de preparare:
Se decojește zucchini, se taie în două, se elimină interiorul cu sâmburi. Partea rămasă se taie în cuburi de 2-3 cm. Ceapa tăiată mărunt se călește în ulei, se adaugă zucchini, busuioc, condimente. Se amestecă permanent cu o lingură de lemn până ce zucchini se înmoaie. Folosind o strecurătoare se elimină lichidul în exces și se lasă să se răcească. Se adaugă maioneza și cu mixerul se omogenizează, se gustă și se condimentează după gust. Cu morcovi curățați și tăiați în patru, cu conopidă proaspătă sau cu chips, crema de zucchini poate constitui o gustare delicioasă sau o cină ușoară. Copiilor mei le place cu pâine proaspătă, caldă și roșii.
Lakatos P.