Cartea lui Peter Antonioni ”Economics For Dummies”, Științe economice pentru prostănaci (începători) deși nu este tradusă încă nici în maghiară, nici în română, de acum probabil va fi vândută în număr mai mare.
Motivul: -această carte a fost recomandată ca lectură obligatorie de către Michael O’Leary, director general Ryanair, ministrului economiei din Ungaria, Márton Nagy, poate va putea explica de ce suprataxează companiile aeriene care din cauza pandemiei în ultimii doi ani au înregistrat pierderi financiare.
Nu am citit cartea, însă științele economice sunt plictisitoare numai în cazul în care nu sunt bine explicate. Devin mult mai captivante, incitante dacă se descoperă de ce și cum influențează viața noastră de zi cu zi.
Guvernele încearcă să protejeze populația chiar de aceste descoperiri incitante. În acest scop utilizează diverse metode.
Sub denumiri emfatice, ca de exemplu apărarea patriei, a familiei, a reducerii cheltuielilor de întreținere întroduc impozite speciale (suprataxarea profitului) pentru finanțarea deficitului bugetar.
Dacă un ministru al economiei motivează aceasta cu faptul, ca din cauza creșterii prețurilor unele sectoare economice obțin câștiguri substanțiale, dar nu impozitează profitul ci veniturile, care cuprind diferite structuri de cheltuieli, atunci pe bună dreptate li-se poate recomanda cartea amintită ca lectură obligatorie.
Populația păcălită ulterior va constata, că societățile suprataxate (transport aerian, telecomunicații, bănci, farmacii etc.) prin majorări succesive de prețuri și tarife vor transfera impozitele în sarcina consumatorilor.
Altă metodă, mai ales în cazul guvernelor de coaliție, este disputa interminabilă, stearpă despre măsurile necesare a fi introduse.
Între timp în mass-media se schițează posibile soluții, despre care se știe din start, că partenerul de coaliție din varii motive nu le acceptă și astfel devine țap ispășitor.
Între timp cresc prețurile, tarifele, inflația. Populația ori se obișnuiește și devine immună, ca în cazul otrăvii administrată regulat în doze mici, ori ca în cazul „picăturii chinezești”, în final „înnebunește” și va protesta în stradă. În general urmează demisia guvernului.
Metoda la modă, utilizată de aproape toate guvernele, este de a arunca vina creșterii prețurilor și a inflației exclusiv pe seama războiului ruso-ucrainean.
În motivare, conducătorii de loc nu sunt încomodați de faptul că în Europa explozia drastică a prețurilor purtătorilor de energie s-a produs înainte de izbucnirea conflictului. Războiul a amplificat și diversificat problemele.
Guvernelor nu le convine o dezbatere deschisă, sinceră a cauzelor care au dus la problemele, greutățile cu care ne confruntăm, deoarece o analiză pertinentă ar putea scoate la lumină unele decizii anterioare greșite, pentru care nimeni nu este dispus să-ți asume răspunderea.
Lakatos P.