Conform Wikipedia: ”Apatia este o stare de indiferență față de propria persoană și față de lumea înconjurătoare.” Elimină îngrijorarea, preocuparea, motivarea, pasiunea.
Viața și elita politică din România din ce în ce mai mult poartă semnele caracteristice apatiei.
Canalele mijloacelor de comunicare în masă abundă de previziuni sumbre cu privire la criza energetică, la creșterea galopantă a inflației, în timp ce din 16 august nu a avut loc nici o ședință a coaliției la care să fie adoptat pachetul de măsuri mult așteptat.
Ce o fi, o fi
Realitatea tristă este, că nu pot da un răspuns unitar la provocările actuale și dacă s-ar întâlnii oficial, fără un rezultat concret, ar fi recunoașterea indirectă a impotenței guvernamentale.
În acest timp unii reprezentanți fără credibilitate ai partidelor, ca Rareș Bogdan, Radu Cristescu și alții, la talk-showurile televiziunilor de știri atacă cu jumătăți de adevăr partenerii de coaliție.
În aceste situații delimitarea de ei e mai simplă comparativ cu explicațiile în urma scandărilor în grup a tinerilor liberali la Școala de Vară.
Cetățenii nu sunt interesați de modificarea legilor justiției, chiar dacă e prezentată ca o condiție la aderarea la Spațiul Schengen.
Doar părinții mormăie văzând inițiativele năstrușnice ale ministrului educației, dar au obosit în lupta permanentă, fără sorți de îzbândă, împotriva măsurilor necugetate suficient.
Greșeală majoră: pasivitatea
Un guvern responsabil, în situație similară face analize temeinice, elaborează variante de strategii de recuperare economică, adoptă soluții pentru evitarea recesiunii.
Nu sunt suficiente proiecțiile pe un jumătat de an, doar pentru ca populația să traverseze iarna cu bine.
Pentru revigorarea și relansarea economiei în noile condiții e nevoie de timp mai mult.
Aici e problema de bază. Strategia, pachetul de măsuri să poarte amprenta PSD-ului sau a PNL-ului? Cine va culege laurii, sau cine va fi vinovat în cazul unui eventual eșec?
Greutatea cea mai mare o constituie recâștigarea încrederii populației în urma neîndeplinirii unor promisiuni iresponsabile. Fără asentimentul și sprijinul populației nici un program guvernamental nu va un succes.
În situție similară FIDESZ în ultimele două luni a pierdut șapte la sută din susținători.(Are de unde să scadă, ceea ce în cazul PSD sau PNL ar fi un dezastru.)
Dictonul latin: ”Navigare necesse est, vivere non est necesse” în forma actualizată sună așa: A guverna este indispensabil, a fi la guvernare nu.
Lakatos P.