Mulți cunosc legenda Sf. Martin, sărbătorit la 11 noiembrie, inclusiv obiceiurile populare, mai ales cele gastronomice, legate de această zi. (Cine nu mănâncă gâscă în această zi, tot anul va flămânzi.)
Din 1990 încoace, de ziua Sf. Martin în familia mea totdeauna se mănâncă friptură din pulpă de gâscă. Cei cinci nepoți totdeauna cer porție dublă, nu ca în cazul în care spanac este la felul doi.
Ingrediente:
8 pulpe de gâscă (3-3,5 kg), 3=4 foi de dafin, cimbrișor, maghiran, sare, piper negru măcinat
Mod de preparare:
Gătitul la foc mic: prăjit în untură timp îndelungat, la foc mic.
Foile de dafin, cimbrișorul, maghiranul se mărunțesc bine, se amestecă cu sarea și piperul. Pulpele se freacă bine cu acest amestec, după care se așază într-un vas acoperit, se păstrează la rece o zi.
Se preîncălzește cuptorul la 140-150 ⁰C. Pulpele se scot din vas, se șterg de condimente și umezeală, se așază într-o tacă mai adâncă, se toarnă untură topită peste ele în așa fel, ca să le acopere complet. (foto:1)
Timp de 3-4 ore se prăjesc până ce carnea devine fragedă. Se lasă să se răcească în untură. Înainte de servire se așază într-o tavă uscată și la 200⁰C se lasă să se rumenească. (foto:2)
Pentru varza roșie (o varză roșie, 0 ceapă, 3 linguri de zahăr brun, 4cl coniac, o lingură de oțet din vin roșu, ulei de măsline, chimion măcinat, sare, piper) se încălzește uleiul de măsline, se adaugă ceapa tocată mărunt și zahărul brun, se amestecă până caramelizează.
Se adaugă varza roșie tocată subțire, se condimentează după gust cu sare, piper, chimion, se călește până ce devine sticloasă. Se adaugă coniacul și oțetul, se condimentează după gust și se păstrează la cald până la servirea mesei.
Pentru sosul de mere (6 mere verzi, 2 cepe, sare, piper, scorțișoară, nucșoară) ceapa și merele se taie în cubulețe mijlocii, se așază într-o tavă unsă cu untura de gâscă rezultată de la prăjirea pulpelor.
În cuptorul preîncălzit la 170⁰C se prăjește cca. 30 de minute, după care cu blenderul sau mixerul vertical se amestecă, până devine o pastă uniformă. Se condimentează după gust.
Se servește cu cartofi piure.
Poftă bună!
Lakatos P.