Nu mă gândesc la ministrul de interne ungar, Sándor Pintér, care se opune eroic până la infinit, (până când vrea Viktor Orbán) revendicărilor profesorilor și elevilor, privind ridicarea nivelului sistemului educațional.
Eu încerc să așez în context politic acuzația de plagiat privitoare la ministrul de interne Lucian Bode.
Maladia obținerii titlului științific de doctor
Această boală de societate atacă politicienii dornici de afirmare, fără merite, din fostele țări socialiste. La răspândirea maladiei contribuie în mare măsură universitățile ”fabrici de diplome”, mercantiliștii conducători de doctorate și în primul rând aspiranții la o funcție publică mai înaltă.
În lipsa autocontrolului, tratamentul adecvat poate fi asigurat prin aplicarea rapidă, fără excepții, a normelor juridice subsecvente plagiatului, prezentarea pe larg a opiniei publice care condamnă acest fapt.
Tratamentul poate avea durata de la câteva luni, la mai mulți ani, funcție de caracterul persoanei incriminate și a poziției ocupate în societate.
Studiu de caz colectiv
Cotidianul HVG la11 ianuarie 2012 a publicat faptul, că lucrarea de doctorat a lui Pál Schmitt, la vremea respectivă președintele în funcție al Republicii Ungare, în mare măsură este traducere cuvânt cu cuvânt din unii autori străini.
La 29 martie 2012 senatul Universității Semmelweis a hotărât retragerea titlului de doctor. La presiunea opiniei publice și a opoziției, la 2 aprilie 2012 Pál Schmitt și-a anunțat în Parlament demisia din funcția de președinte al republicii.
Revista Nature la 12 iunie 2012 a publicat faptul, că Viktor Ponta, care la vremea respectivă era premierul în funcție al României, în lucrarea de doctorat de 307 pagini, 85 de pagini sunt copiate.
La 29 iunie 2012, CNATDCU a confirmat plagiatul.
Au urmat o serie de modificări legislative referitoare la constatarea plagiatului, recursuri în instanțe, încercare de renunțare la titlul de doctor, până ce după 8 ani, la 13 iulie 2020, o hotărâre judecătorească definitivă a confirmat plagiatul.
Plagiat ministerial, scor la partide
În acest concurs rușinos PNL (Florin Roman, Sorin Câmpeanu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode) conduce cu 4:2 PSD (Victor Ponta, Mihai Tudose), dar la nivelul premierilor scorul este de 1:2.
Dacă și alte partide vor accede la guvernare, probabil vor apărea cazuri noi.
În cazul primului ministru în funcție totul este învelit în ceață, în urma aluziilor președintelui Iohannis, cum că în această situație, cu război la granițele noastre, țara are nevoie de o guvernare stabilă, nu de crize guvernamentale.
Acesta este și norocul ministrului de interne, Lucian Bode. Parafrazând dictonul latin: Ce este permis lui Jupiter, este permis și boului. (Quod licet Jovi, licet bovi).
Amândoi, conform metodei Ponta, prin tertipuri juridice încearcă să amâne finalul inevitabil, la care contribuie, dacă este cointeresat, justiția românească.
Dacă conform acordului în mai va avea loc rotirea premierilor, n-aș paria o sumă mare pe nominalizarea ca ministru de interne în noul guvern a lui Lucian Bode.
Din păcate se poate constata, că problemele de etică, moralitate, cinste nu depășesc pragul de sensibilitate a opiniei publice.
Lakatos P.