Politică

Guvernul Românei l-a ajuns din urmă guvernul lui Viktor Orbán

Nu mă refer acum la uneori contestate cifre macroeconomice, ci la supradimensionatele cheltuieli în scop electoral.

Probabil premierul Marcel Ciolacu nu l-a întrebat pe robotul Ion, consilierul guvernamental virtual dotat cu inteligența artificială, prezentat de Nicolae Ciucă, dacă e de urmat modelul ungar de cheltuieli electorale excesive.

Consilierii de campanie probabil au fost de acord cu strategia scopul scuză mijloacele, aplicată de Viktor Orbán, dar au semnalat și câteva deosebiri semnificative.

Cu toate că a crescut semnificativ deficitul bugetar și gradul de îndatorare, România a devenit elevul bun al Uniunii Europene. Bruxellesul după 16 ani a închis mecanismul de cooperare și verificare (MCV), sosesc banii europeni și la anul va fi mai ușoară negocierea în cadrul procedurii de deficit excesiv.

În contextul războiului ruso-ucrainean a crescut rolul strategic al României. Liderii NATO și UE deopotrivă sunt interesați în păstrarea stabilității tării și vor acorda tot sprijinul în acest sens.

În aceste condiții Marcel Ciolacu a considerat că e momentul să accepte candidatura la alegerile prezidențiale, anunțând acest lucru la Congresul PSD de sâmbătă, unde a fost reales ca președinte doar cu patru voturi împotrivă.

Expozeul său de aproximativ o oră poate fi asimilat unui program electoral de viitor prim ministru în vederea alegerilor parlamentare, deoarece cuprinde și o strategie pe plan economic, deși președintele statului nu are atribuții în acest sens.

Mizând totul pe o carte, probabil a calculat că dacă va fi ales președinte, va fi sarcina noului premier ducerea la îndeplinire a programului. Dacă va pierde, va fi în joc nu numai funcția de președinte de partid ci și fotoliul de premier.

Prin faptul că în discurs a accentuat rezultatele guvernării din ultimii doi ani, majorarea pensiilor și a salariului minim, menținerea în limite rezonabile a prețului purtătorilor de energie, îi pune în dificultate pe liberali, forțându-i să reacționeze.

Liberalii au două variante. Părăsesc guvernarea și se confruntă cu social-democrații, pierzând astfel ocazia de a fi parte la succesele ultimelor doi ani sau, sub deviza importanței menținerii stabilității, vor desfășura o campanie de tipul nici cu tine, nici fără tine.

Prima variantă e mai favorabilă social-democraților, deoarece guvernul minoritar fără miniștrii liberali poate adopta unele ordonanțe de urgență populiste, care dacă vor fi respinse de Parlament, liberalii pot fi arătați cu degetul.

Nici pericolul extremiștilor, capul de afiș la alegerile europarlamentare, nici problematica minorităților naționale din România nu sau regăsit în expozeul premierului.

Probabil Marcel Ciolacu rezervă aceste subiecte pentru turul 2, când poate spera pe votul maghiarilor, având în vedere poziția AUR cât și declarațiile constant anti-UDMR ale unor lideri liberali din Transilvania (Ilie Bolojan, Adrian Cosma, Ciprian Dobre).

Dacă în următoarele trei luni va fi prioritară o campanie denigratoare, cu atacuri la persoană din ambele partide, după alegeri va fi extrem de greu refacerea coaliției, cu toate că, altă soluție nu se prefigurează, deoarece nici un partid nu poate obține majoritate absolută.

Depinde foarte mult de reacția liberalilor din săptămâna următoare.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...