Politică

Iohannis, piatră de moară

de gâtul Partidului Național Liberal, la alegerile parlamentare din decembrie.

Doi parlamentari liberali, dintr-o pornire interioară intempestivă, dar cu știrea grupului din care fac parte, fără consultarea ”adrisantului”, au inițiat o modificare legislativă care să permită lui Iohannis să candideze ca independent pe listă de partid, pentru un mandat de senator.

Picanteria situației: -în 2004, la inițiativa social-democraților, prin această metodă a devenit senator președintele statului de atunci, Ion Iliescu.

Fără a face abstracție de faptul că acum douăzeci de ani democrația românească era la început de drum și practica Comisiei de la Veneția, care interzicea modificarea legii electorale în anul alegerilor nu era luată în seamă, merită analizate pozițiile celor interesați.

Deocamdată se așteaptă punctele de vedere ale Autorității Electorale Permanente, respectiv ale Biroului Electoral Central.

Iohannis, după ce nu a primit nici o funcție importantă nici la NATO, nici la Consiliul European, dorește să devină piesă centrală în politica internă, ca președinte al PNL și/sau al Senatului.

Fostul profesor de fizică, pe perioada mandatelor de șef de stat, s-a familiarizat cu golful și cu nivelul de trai ridicat, dorește să evite plata unor eventuale despăgubiri uriașe din cauza dobândirii ilicite a unor imobile, constatată de hotărâre judecătorească definitivă.

Până-n prezent imunitatea funcției prezidențiale l-a ferit de procese.

Cea mai mare problemă o are președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe care unii din conducerea partidului l-ar înlătura cu prima ocazie.

Dacă nu va câștiga alegerile prezidențiale și partidul obține un scor sub așteptări, el se va putea baza doar pe promisiunea lui Marcel Ciolacu, ajuns șef de stat, că îl va desemna ca premier, altfel va pierde și președinția partidului.

Opinia publică condamnă modificarea legii cu dedicație, în favoarea unei singure persoane, mai ales dacă e în interesul nepopularului Iohannis.

Recunoștința nu-i o categorie politică, totuși unii liberali consideră că lui Iohannis se datorează ajungerea PNL la guvernare.

O parte din liderii liberali este conștientă că nepopularitatea șefului statului e piatră de moară de gâtul partidului, mai ales că încearcă să impună oamenii de la Cotroceni pe locuri eligibile sau în posturi cheie din economie și diplomație, ceea ce diminuează șansele electorale.

Divergențele, faliile din interiorul PNL sunt bine demonstrate de Ilie Bolojan, liderul organizației bihorene, care nu a fost de acord nici cu încheierea coaliției guvernamentale cu PSD, nici cu actuala conducere centrală.

În iunie a fost reales președinte al Consiliului Județean Bihor, acum e pe loc eligibil la Senat, încercând să împuște doi iepuri dintr-un foc.

Ca primar al Municipiului Oradea, în 12 ani cu un marketing politic remarcabil și mulți bani publici utilizați în acest scop, și-a dobândit notorietate pe plan național. Mulți l-au recomandat pentru diverse funcții, dar în final nu a fost preferat de nimeni.

El calculează că în ipoteza sus prezentată Nicolae Ciucă probabil va fi mazilit, Iohannis nu va ajunge senator, iar la noua configurare a partidului va putea obține președinția partidului și/sau fotoliul de premier.

Dacă nu-i iese nici una, nici alta, are la dispoziție 30 de zile să decidă, rămâne președinte C.J. sau senator, cele două funcții fiind incompatibile.

E probabil că inițiativa legislativă nu a fost discutată în prealabil pe fond cu social-democrații, ci amintite în treacăt ca o posibilitate, dar Marcel Ciolacu a gestionat bine situația.

În primele momente, gândindu-se la precedentul Iliescu, a considerat acceptabilă inițiativa, însă analizând în profunzime situația, a declarat că parlamentarii PSD nu o vor vota.

Argumentul principal este, că având în vedere procedurile parlamentare, fiind încorsetați de timp, chiar dacă va fi votată inițiativa legislativă și ulterior va trece de controlul constituțional, se poate ajunge în situația ex-lex în care un șef de stat care se declară independent, ar trebui să promulge o lege care reglementează propria situație și să convoace pentru constituire noul parlament din care ar face parte.

Se sfârșește era Iohannis. Ce va urma?

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...