Greșește cine crede că problemele electorale ale liberalilor și social-democraților se rezolvă de la sine în urma recentului anunț al președintelui Iohannis, conform căruia nu va candida la alegerile parlamentare.
Presupunând că nu există un acord secret între șeful statului și cei doi lideri de partid, ceea ce n-ar fi exclus, văzând recentele sondaje de opinii și tendințele privind intenția de vot, se conturează master-planul premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD.
La congresul partidului a dat de înțeles că nici în cazul eșecului la alegerile prezidențiale nu-și va da demisia.
Mai în glumă, mai în serios, i-a recomandat prin-vicepreședintelui Sorin Grindeanu, în cazul în care are ambiții să fie președintele PSD, să facă totul, ca el să fie ales șef al statului.
Având în vedere că e aproape certă ajungerea lui Ciolacu, chiar pe primul loc, în turul doi, unde dintre contracandidații importanți, președintele AUR George Simion e ușor de întrecut, independentul Mircea Geoană nu dispune de suficiente rezerve de votanți, rămâne liberalul Nicolae Ciucă în prezent în ascensiune.
Sarcina lui M. Ciolacu e să obțină ca votanții celor care nu au ajuns în turul II, să-l prefere pe domnia sa.
De aceea a comunicat în repetate rânduri, că în cazul în care va fi ales șef al statului, în spiritul democrației și al împărțirii puterii, pentru o guvernare stabilă va desemna o persoană din celălalt partid al viitoarei coaliții ca premier.
În această promisiune poate spera contracandidatul său în turul II, liberalul Nicolae Ciucă, dacă nu va fi ales, cu condiția, ca la alegerile parlamentare partidul să obțină un rezultat acceptabil și să nu-l prefere pe Iohannis ca premier.
Recent, într-o emisiune tv de mare audiență, Sorin Grindeanu a confirmat în repetate rânduri, că pentru asigurarea stabilității, ar fi benefică participarea UDMR la guvernare, chiar dacă tandemul PSD-PNL va obține la alegeri un scor de peste 50%.
Cu un zâmbet ștrengăresc a declarat chiar posibilă, în spiritul promisiunilor lui Ciolacu, nominalizarea unui membru UDMR pentru formarea guvernului. (Unora le-a înghețat ”zâmbetul” pe buze).
Aceste ipoteze, promisiuni voalate pot părea o ispită acceptabilă pentru UDMR, dar sunt bine fondate și în limbajul din scrimă constituie o lovitură anticipată de maestru (vorschlag), care atinge adversarul liberal.
În Transilvania, în mai multe cazuri, organizațiile liberale municipale și județene, cu știința și acceptul conducerii centrale, în competiția electorală s-au folosit de cartea naționalistă.
Social-democrații nu au fost parteneri în aceste acțiuni, mai mult, în ultimii ani, în concordanță cu propriul interes au păstrat o relație corectă cu UDMR.
Sarcina Uniunii este, ca pe baza unui program bun, compatibil cu cel guvernamental, cu un slogan electoral mai puternic decât cel actual, care să poate fi dezvoltat prin măsuri concrete, realizabile în România, să treacă de pragul parlamentar, dacă vrea să aibă un cuvânt de spus în preconizata reorganizare administrativ-teritorială a țării (Despre acestea mai pe larg în curând).
Lakatos P.