E o rețetă familială, moștenită. Mama profesoară, fiind fiică de preot, mulți ani la rând numai în școlile din satele din jurul Huedinului avea voie să predea istorie și literatură.
Naveta zilnică, 4-5km pe jos, nu-i permitea să gătească familiei cu patru copii. Duminica, pentru a compensa mâncarea din cantină din cursul săptămânii, mai ales dacă se nimerea și câte un musafir, (destul de des), se străduia să pună ceva deosebit pe masă.
Ingrediente:
- 0,9-1kg mușchiuleț de porc curățați de pieliță
- 400 gr. orez
- boia de ardei dulce, făină
- 8 ouă
- ulei
- sare, piper măcinat
Mod de preparare
Tăiem din mușchiuleț felii de 4 cm, pe care le batem cu ciocanul de șnițele la grosimea de 0,5 cm. Condimentăm pe ambele părți cu piper și sare, trecem prin făina amestecată cu boia de ardei și le prăjim în ulei pe ambele părți, fără a le usca, carnea să rămână fragedă.
Feliile prăjite se scot și se așează într-o cratiță. În uleiul rămas după prăjit se presară făina cu boiaua rămasă, se omogenizează și se toarnă peste ea apă pentru a obține un sos care se condimentează cu sare după gust.
Sosul obținut se toarnă peste feliile de carne și se lasă la fiert la foc mic cca 10 minute, cu grijă să nu să prindă. La servire peste fiecare felie se așează câte un ouă ochi. Garnitura va fi din globuri de orez. Sosul rămas se servește în sosieră.
Rețeta originală e cu mușchiuleț de vită, dar acesta e foarte scump.
Poftă mare.
Lakatos P.