Cauzele evenimentelor politice din ultima lună din România greu pot fi deslușite. Poate fi vorba de lupta pentru putere, de influențare externă, de manipulare din partea serviciilor.
După părerea mea, cauza primară o reprezintă mediocritatea actualilor lideri de partid.
Se pare că se confirmă principiul lui Peter, o teorie din domeniul managementului, elaborat de Laurence J. Peter.
Principiul afirma că într-o organizație, oamenii pot fi promovați ierarhic până la nivelul lor maxim de competență.
Cu alte cuvinte, cineva urcă pe scara organizațională până alunge la limita competențelor sale, sau până le depășește.
Când se produce această din urmă situație, eșecul e inevitabil, degeaba se împotrivește din răsputeri respectivul.
Actualii lideri ai partidelor politice, care fără excepții sunt produsele diferitelor conjuncturi favorabile, au atins acest nivel.
Ajunși la putere în interiorul partidelor încearcă să-și stabilizeze pozițiile, cu mai mult sau mai puțin succes.
Sunt conștienți de faptul, că dacă la alegerile naționale partidul sau ei personal nu obțin rezultatele scontate, se termină cariera lor politică.
Nu au curajul, sau puterea ori talentul să traseze acea direcție și acele țeluri, care să fie crezute și acceptate de majoritate.
Henry Alfred Kissinger fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională, laureat al premiului Nobel, politolog, istoric și scriitor afirmă că e imposibilă politizarea pe principii. Pot exista doar unele elemente ale principiilor, deoarece politica este arta posibilităților și nu a principiilor.
Din păcate actuala politică internă românească duce lipsa și a elementelor principiilor. Mai mult, în locul unor țeluri nobile exclusiv posibilitățile momentului sunt luate în considerare.
Pentru rezolvarea situației actuale sunt necesare îndeplinirea a două condiții.
În primul rând liderii celor trei formațiuni politice și ai minorităților naționale care formează coaliția guvernamentală să-și asume în comun, nu arătând cu degetul la unii sau alții în căutarea acarului Păun, adoptarea măsurilor necesare și suficiente de constrângere fiscală.
În al doilea rând, să desemneze un candidat comun la alegerile prezidențiale, care se bucură de respect și în prezent nu are nicio funcție politică. În trei luni de zile, printr-un efort comun poate fi făcut cunoscut, capabil să învingă orice contracandidat populist, extremist.
Nu este necesară autosacrificarea actualilor lideri de partid, ajunge puțină modestie din partea lor și punerea pe prim plan a interesului național.
Lakatos P.