Economie

Curiozitățile perioadei electorale din 2025 în România

Alegerile prezidențiale din acest an au trăsături distincte față de cele anterioare. Pentru prima dată se repetă turul întâi la o alegere pe plan național.

Va fi noutate, dacă nimic nu se va schimba, nominalizarea din primul tur a unui candidat comun din partea coaliției guvernamentale.

Nu se știe nici dacă va putea candida câștigătorul primului tur anulat, sau îi va fi respinsă candidatura.

Perioada electorală, conform calendarului oficial, începe la 18 februarie.

Până cel mai târziu pe 23 februarie – depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a alianţelor electorale, iar până cel mai târziu la data de 15 martie, ora 24,00, depunerea candidaturilor.

Pe 4 aprilie începe campania electorală şi se încheie pe 3 mai, la ora 7,00.

La alegerile anterioare se obișnuia, având în vedere că legea nu interzice, ca până la începerea campaniei posibilii candidați, pe afișe uriașe, sau mari suprafețe de reclamă să-și facă prezența, fără menționarea că vor fi competitori.

Așa încercau să obțină un avantaj, furând startul, dar până la prima zi a campaniei aceste reclame trebuiau îndepărtate.

Fenomenul cel mai curios până-n prezent al alegerilor prezidențiale din acest an este împânzirea cu panouri uriașe a întregii țări cu portretul primarului general Nicușor Dan, candidat independent, iar afișele lui Crin Antonescu nu pot fi văzute nicăieri.

E puțin probabil că față de un independent coaliția guvernamentală dispune de mai puține resurse financiare.

Au și început combinațiile, mai ales după ce Iohannis a demisionat și acel Ilie Bolojan a devenit președinte interimar, pe care serviciile l-ar prefera cel puțin cinci ani la Cotroceni, față de Crin Antonescu, care de douăzeci de ani militează pentru diminuarea puterii statului din umbră (deep state).

Ilie Bolojan, fost primar al Oradiei, cunoaște foarte bine toate tertipurile marketingului politic, știe ce-i trebuie poporului și cum să ajungă în centrul atenției.

La o zi după preluarea funcției, joi seara, la clasa economic a zburat la Oradea după lenjerie de corp curată, întorcându-se a doua zi dimineața la Cotroceni, unde locuiește într-o cameră, fără a utiliza vila de protocol ”pentru limitarea cheltuielilor privind cazarea și transportul”.

Întâmplător surse bine informate au aflat instantaneu și au adus la cunoștința opiniei publice.

Conform unor analiști, o parte dintre liberali l-ar dori pe Bolojan candidat la președinție, iar dintre social-democrați mulți l-ar prefera pe Victor Ponta, devenit tot mai vocal după recentele declarații ale lui Donald Trump și J.D. Vance.

Serviciile l-ar prefera pe oricare dintre cei doi, față de Crin Antonescu.

Problema constă în faptul, că dacă un partid al coaliției își schimbă decizia și desemnează alt candidat, aceasta echivalează cu denunțarea protocolului guvernamental.

Crin Antonescu poate fi convins să renunțe, deoarece din start a anunțat că numai atunci acceptă candidatura, dacă întreaga coaliție îl sprijină.

În acest caz dacă fiecare formațiune va avea candidat propriu, se va repeta eșecul de la alegerea primarului general al Capitalei și va câștiga opoziția.

Dacă convin ca Bolojan să fie candidatul comun, acesta numai atunci are șanse, dacă se completează coaliția guvernamentală cu USR, deoarece mulți din PSD și UDMR în primul tur mai bine rămân acasă, decât să-l voteze pe Bolojan.

Această situație e în favoarea independentului Nicușor Dan.

Nu se va putea vorbi de stabilitatea țării, de pornirea reformelor, dacă politicul până-n iunie se va ocupa de formarea noului guvern, în acompaniamentul protestelor sindicatelor și a diferitelor categorii sociale.

La 23 februarie, respectiv 15 martie vom vedea.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...