Pe bună dreptate se pune întrebarea: -la alegerile parțiale pentru președintele C.J. Bihor de ce numai liberalii au candidat desemnat?
Mulți opinează, că e opera senatorului Ilie Bolojan, șef de stat interimar, care practică un joc politic la două capete.
Promite potențialilor adversari, PSD-ului și UDMR-ului, eventual concomitent ambilor, câte-o funcție de vicepreședinte consiliu județean, respectiv viceprimar Oradea, dacă nu vor avea candidat propriu la această alegere.
Bineînțeles e promisiune verbală, nu în scris, deoarece Bolojan cunoaște dictonul latin: -verba volant, scripta manent.
Cu toate că urmașul său, actualul președinte interimar Mircea Mălan are prima șansă, Ilie Bolojan vrea să evită orice surpriză, inclusiv o victorie la un scor strâns, ceea ce pentru liberali ar însemna pierdere de prestigiu.
Atitudinea de non combatant al adversarilor e din mai multe puncte de vedere controversată, deoarece în anii anteriori, chiar dacă nu au fost alegeri directe, ambele formațiuni au deținut funcția de președinte al C.J. Bihor.
Organizația PSD Bihor, care în ultimii 10-15 ani a avut rezultate slabe la alegeri, sub posibilități, nu a reușit să-și revină în urma discreditării liderilor săi, acuzați de plagiat, respectiv abuz în serviciu și fals în înscrisuri, nu poate, sau nici nu dorește să se înnoiască.
Pentru conducerea PSD Bihor e mai convenabilă atitudinea de ”dolce far niente” (dulce trândăvie), decât promovarea unui candidat capabil, cu cv. impecabil, cu pregătire superioară, care ulterior ar putea să le pericliteze pozițiile.
Probabil nici conducerea centrală a PSD nu dorește deocamdată o confruntare cu Ilie Bolojan, are timp ulterior alegerilor prezidențiale în funcție de rezultat, dacă situația (un eventual eșec), o cere.
Și pentru conducerea filialei Bihor a UDMR e mai confortabilă soluția utilizată la ultimele alegeri, decât să se chinuie acum cu o campanie locală.
Conform acestei soluții, întrucât alegerile locale preced pe cele parlamentare, desemnarea unui viitor senator sau deputat, candidat la alegerea președintelui consiliului județean, constituie o bună repetiție generală în speranța succesului la alegerile parlamentare.
Atitudinea de non-combatant a celor două formațiuni are consecințe nefaste inclusiv la nivel național.
Neavând candidat propriu la alegerea locală în Bihor, care în campanie să mobilizeze eficient votanții în majoritatea localităților, astfel se reduce simțitor eficiența campaniei pentru candidatul comun, Crin Antonescu.
E adevărat însă, că nici liberalii din Bihor nu se străduiesc suficient să popularizeze candidatul comun al coaliției guvernamentale.
Raportul estimativ între afișele uriașe ale lui Mircea Mălan și Crin Antonescu este de zece la unu.
Să nici nu vorbim de faptul, că ar fi fost mult mai elegant și economicos fotografia comună a celor doi candidați, în cazul în care campania electorală prezidențială ar fi importantă în realitate.
În cazul unui eventual eșec, ceea ce ar avea consecințe incomensurabile în actuala situație internațională complicată, acuzarea reciprocă a partidelor din arcul guvernamental va fi pe primul loc în social media.
Lakatos P.