”Ungaria este de partea păcii” anunța ministrul de externe Péter Szíjjártó, iar mass-media guvernamentală repetă cu obstinație. Afirmația este valabilă și în privința luptei împotriva corupției.
Sondajul Eurobarometru special privind corupția, publicat recent, în iulie 2012, care nu a primit atenția cuvenită din cauza războiului ruso-ucrainean, confirmă atitudinea de non-combat.
Analizând lupta împotriva corupției din țările Uniunii Europene, rezultă că aceasta rămâne o problemă gravă pentru cetățeni.
Media la nivelul UE este de 68%, cu trei puncte procentuale mai mică față de 2019.
Conform sloganului ”Ungaria performează mai bine”, procentul celor care opinează că este generalizată corupția a crescut de la 61% la 91%.
Cu această ”performanță! Ungaria ratează cu puțin podiumul, unde Grecia e pe primul loc cu 98%, urmată de Croația și Cipru cu câte 94%.
România ocupă locul 15 cu 72%, cu 11 puncte procentuale mai puțin față de 2019.
Dau de gândit răspunsurile date la capitolul din sondaj ”Corupția în afaceri și politică”, reflectând bine situația actuală.
În Ungaria 78% dintre respondenți sunt de părere că corupția face parte din cultura afacerilor, (media uniunii este de 61%), respectiv 74% susțin că unicul mod de a reuși în afaceri este să ai legături politice.(media în uniune este de 53%).
Percepția este justificată și de faptul că prietenul lui Viktor Orbán instalatorul de gaze Lőrinc Mészáros, care în zece ani a devenit miliardar și cel mai bogat om din Ungaria, în ultimul an și-a sporit averea cu 60 miliarde de forinți, iar imperiul său s-a majorat cu 48 de firme, ajungând astfel la 343 de societăți.
În România răspunsurile la aceleași întrebări sunt de 64 % respectiv 70 %, inferioare celor de acum 3 ani. E adevărat nu sunt oligarhi de talia lui Lőrinc Mészáros, deoarece partidele politice au alternat la guvernare.
Corupția nu poate fi complet eradicată, însă lupta împotriva ei trebuie continuată. Ar fi de dorit ca și pe la noi, la fel ca în Danemarca, numai 16% din populație să aibă părerea că este o corupție generalizată.
Să avem curajul de a visa frumos.
Lakatos P.