Premierul României Nicolae Ciucă, premergător proiectatei rotative guvernamentale din luna mai, la începutul ședinței de guvern și-a prezentat noul consilier onorific ”ION”, dotat cu inteligență artificială.
Probabil a sperat că urmașul său îl va păstra ca obiect de inventar și astfel nu vor fi schimbări majore în actul de guvernare.
Rolul lui ION va fi de a capta rapid și automat opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public.
Sunt curios, cum va răspunde ION la întrebarea: peste cât timp și cu ce poate fi sancționat de o justiție independentă un premier care a plagiat o bună parte din teza de doctorat?
Probabil nici președintele Iohannis, nici altcineva nu-i va pune această întrebare.
În apărarea premierului trebuie menționat, că acest tip de sondaj al opiniei publice e mult mai ieftin față de milioanele de scrisori, cu plic suplimentar pentru retrimitere, adresate populației, care conțin întrebări tendențioase, cu răspuns previzibil.
Având în vedere acest aspect, ca gest de bună vecinătate, ION ar putea fi împrumutat premierului ungar.
Acolo ar avea numele TONI (diminutivul șefului de cabinet Antal Rogán), astfel s-ar putea economisi o remunerație de ministru și 2,7 miliarde de forinți (cca 7,1 milioane de euro), cât a costat ultima consultare națională.
Rezultatul consultării e previzibil, dacă se au în vedere cifrele prezentate pe site-ul Facebook Ad Library, conform cărora, în perioada aprilie 2019 – sfârșit de ianuarie 2021, anual s-au cheltuit pe Facebook 1,6 miliarde de forinți (cca 4,2 milioane de euro), din care 58 % de Guvern și numai 34 % de opoziție.
Președintele Ungariei Katalin Novák nu are nevoie de inteligență artificială, e suficient să-l întrebe pe Viktor Orbán dacă trebuie să promulge instantaneu o lege votată pe repede înainte de Parlament sau poate aștepta până a doua zi.
Lakatos P.