Se joacă cu focul acei politicieni și mass-media finanțată de ei și care le cântă în strună (atât în Ungaria, cât și în România), care pe de o parte disimulat cochetează cu iredentismul, alții, pe de altă parte reacționează exagerat, la limita șovinismului.
Ambele tabere au scopuri similare. Guvernanții încearcă să abată atenția de la starea precară a economiei și de la problemele nerezolvate din sănătate, educație și sistemul de pensii.
Sunt și scopuri, motivații speciale.
Întrucât mitul gazului rusesc ieftin a devenit caduc, pentru justificarea politicii pro-Rusia a guvernului Orbán, influencerii săi au dat de înțeles că în cazul victoriei rusești, o parte Transcarpatia, considerată de Viktor Orbán ”pământ maghiar strămoșesc” va reveni la patria mamă.
În România partidele politice pregătindu-se de alegerile din anul următor, au scos din joben cartea naționalistă. Calculează asiduu cum să maximizeze câștigul electoral.
În cazul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) strategia e simplă. Exploatarea nemulțumirilor celor mulți în situație economică dezastruoasă, combinată cu naționalism extremist și promisiuni populiste iresponsabile.
Specificul strategiei AUR în Transilvania este crearea de tensiuni interetnice locale de către Dan Tănase & comp, sub pretextul apărării intereselor românilor din Secuime.
Uniunea Salvați România (USR), care sâmbăta trecută a avut congresul, este în pierdere de popularitate. Caută aliați pe partea dreaptă a eșichierului politic, mai ales în dauna liberalilor, drept urmare e mai reținută în problema națională.
Situația Partidului Național Liberal (PNL) manevrată din umbră de Iohannis, este foarte complicată.
Liderii din Transilvania ai partidului (Bolojan, Cozma, Dobre, Tișe) doresc că-și păstreze pozițiile dominante față de PSD și să recucerească conducerile județelor Mureș și Satu Mare cu sloganul ”fără maghiari”.
În acest scop au nevoie de candidați comuni cu PSD în cele două județe și de accente naționaliste pentru ademenirea simpatizanților AUR.
PNL profită în urma ieșirii UDMR din coaliția guvernamentală, la care cu sprijinul lui Iohannis au contribuit din plin. Însă, în lipsa unui lider național autoritar, divizat și măcinat de lupte interne, pierderea popularității e vizibilă.
Pentru PNL alegerile europarlamentare din anul viitor vor fi decisive, vor arăta sprijinul real de care se bucură.
În cazul unor rezultate sub așteptări în luna mai, probabil vor decide guvernarea în continuare în marea coaliție cu PSD. Dacă obțin rezultate peste așteptări, bazându-se pe alegerea candidatului la președinție sprijinit de PNL, vor încerca formarea unui guvern folosind scenariul din 2020.
Partidul Social Democrat (PSD) deși a pierdut câteva procente, este într-o situație relativ favorabilă.
Marcel Ciolacu conduce autoritar partidul, peste așteptări. Ca premier trebuie să evite recesiunea sau stagnarea economiei, să reducă inflația și gradul de îndatorare al României, să acceseze fondurile UE.
Guvernarea cu liberalii nu va fi fără poticniri, însă ruperea coaliției și alegerile anticipate vor fi doar fluturate la nevoie.
Pentru manifestări naționaliste anti-maghiare și socialiștii au lătrători trecuți prin mai multe partide, ca Radu Cristescu, de care la nevoie conducerea se poate delimita.
UDMR a ajuns într-o situația ingrată, după ce a părăsit coaliția.
Cu toate că în urma polemicii cu Bruxelles-ul și a politice pro-Rusia, guvernul Orbán a fost izolat, ceea ce i-a ajutat pe liberalii manevrați de Iohannis să împingă în afara coaliției UDMR-ul, Uniunea nu poate să renunțe la sprijinul FIDESZ-ului.
Văzând starea economiei ungare, sprijinul va fi mai mult modic, declarativ, eventual se va rezuma la finalizarea programelor începute.
Mai mulți analiști consideră că întărirea AUR și politica ultranaționalistă a partidelor va amplifica percepția de a fi periclitați, aceasta va contribui la participarea mai masivă a maghiarilor la vot.
Și politicienii au fost cândva copii, ar trebui să-și amintească atenționarea părintească: – cel care se joacă cu focul, ușor se poate arde.
Lakatos P.