Partidul Național Liberal (PNL) a renunțat la idea candidaturii pe liste comune cu Partidul Social Democrat (PSD), drept urmare la toate alegerile din 2024 va merge pe liste proprii.
Acest lucru, chiar dacă nu se afirmă deschis, corespunde așteptărilor social-democraților. Cu toate că în ultimele luni în mass-media s-a vehiculat idea listelor comune, social-democrații nu au infirmat această posibilitate, dar era evident că s-ar bucura dacă liberalii ar decide în final, să fie responsabilitatea lor un eventual eșec.
Această poziție e justificată din mai multe puncte de vedere.
Spre deosebire de Ungaria, unde pentru favorizarea FIDESZ-ului, anul următor vor avea loc concomitent alegerile locale cu cele europarlamentare, în România aceste alegeri vor fi organizate la date diferite.
Participarea pe liste separate, având în vedere că în Parlamentul European cele două formațiuni fac parte din familii politice diferite, face posibilă prezentarea doctrinelor și viziunilor proprii, respectiv măsurarea popularității.
Astfel, prin participarea pe liste separate la alegerile europarlamentare din iunie, rezultatul va fi mult mai semnificativ, comparativ cu un sondaj de opinii privind intenția de vot.
Această soluție nu exclude, ca într-o situație dată, în funcție de rezultatele obținute, să fie încheiată o alianță electorală la alegerile parlamentare (există precedent în acest sens).
Pregătindu-se de alegerile locale, liberalii au semnalat deja că la Tg.-Mureș, la Satu-Mare, eventual și în alte localități, preferă candidat comun la primărie împotriva candidatului UDMR.
Problema principală e continuarea guvernării în coaliție. Conducerea liberală experimentează varianta ”și cu buzele unse, și cu slănina în pod”. A fi la guvernare cu atitudini opoziționiste, este o magie, care pe termen mai lung, până la alegerile parlamentare din anul următor are șanse mici de reușită.
Un prim semnal în acest sens. Sesizând nemulțumirile mediului de afaceri și populației, liberalii au anunțat inițierea unui proiect de lege pentru modificarea pachetului de reformă adoptat prin asumarea răspunderii guvernului la 26 septembrie, promulgat la 26 octombrie, care prevede limitarea plăților în numerar.
Picanteria situației, că ANAF-ul din coordonarea ministrului liberal al finanțelor este inițiatorul propunerii, iar la adoptarea ei nici un lider al coaliției nu s-a împotrivit.
Delimitarea de PSD este susținută mai ales de liderii organizațiilor din Transilvania, sub deviza liberală formulată în 1905 de I. C. Brătianu, ”Prin Noi Înșine”.
Astfel se încearcă compensarea pierderilor de popularitate cauzate de inevitabilele măsuri guvernamentale restrictive și prevenirea creșterii popularității formațiunii AUR în Ardeal.
Politizarea duplicitară poate fi ușor combătută de USR și AUR, prin contrapunerea măsurilor guvernamentale restrictive cu promisiunile electorale populiste.
Nu s-a decis încă cine va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
Nu se poate exclude nici ipoteza conform căreia în cazul unui rezultat sub așteptări al PNL la alegerile europarlamentare, vor propune candidat comun cu PSD la alegerile prezidențiale în persoana președintelui Nicolae Ciucă, cu condiția angajamentului în scris, că acesta îl va desemna ca premier pe Marcel Ciolacu și patru ani vor guverna în continuare în comun.
Și alte scenarii sunt posibile.
Dacă în decembrie premierul Marcel Ciolacu reușește să treacă bugetul de stat pe anul 2024 prin parlament, din cauza timpului scurt, pentru liberali părăsirea coaliției guvernamentale ar fi inoportună, indiferent de motivație.
Gaius Sallustius Crispus spunea: ”Fiecare este făuritorul propriului său destin” (”Faber est suae quisque fortunae”), ceea ce se potrivește cu deviza ”Prin Noi Înșine”
Lakatos P.