Politika

Én kire szavazok?

Miután vasárnap a liberálisok hivatalosan is megnevezték jelöltjüket, kialakult a romániai államfőválasztás második fordulójába eséllyel bejútók kvintettje.  

Nemcsak I. L. Caragiale román drámaíró ismert „Elveszett levél” című színművének részeges polgára, hanem a józan választók is idén joggal kérdezhetik: Én kire szavazok?

Eddig csak Emil Constantinescu (államfő 1996-2000) felelt meg a művelt, politikailag korrekt, fedhetetlen előéletű, államelnökkel szembeni elvárásoknak.

A közvélemény szerint sem Traian Băsescu, sem Klaus Iohannis nem tartoztak a megfelelő államfő kategóriájába, ennek ellenére, a hatékony propaganda hatására, a romániai magyarok többsége is megszavazta őket.

Idén is sok függ a közösségi médiát irányítani tudó háttérerők a hazai, de főként a külföldön élő román állampolgárokra gyakorolt befolyásától, valamint a súlyos természeti katasztrófák következményeinek a kormány általi kezelésétől.

Objektíven elemezve a fenti öt jelölt (Ciolacu, Ciucă, Geoană, Lasconi, Simion) államfői adottságait, inkább hiányosságaik kerülnek előtérbe, de ezeket nincs miért felsorolni.

A második fordulóba jutó két jelölt közül a józan polgár két szempont szerint választhat. Vagy a kisebbik rosszra, vagy a pártcsaládja jelöltjére szavaz.

A szociáldemokraták (PSD) látszólag jól taktikáztak, amikor az államfőválasztás két fordulója közé eső vasárnapra, ami idén december elseje, Románia nemzeti ünnepe, tették a parlamenti választásokat.

Úgy számoltak, hogy jelöltjük, Marcel Ciolacu párt- és miniszterelnök, előreláthatóan nyeri az az első fordulót, a párt pedig a parlamenti választásokat, ami az államfőválasztás második fordulójában a bizonytalanokat a nyertesre való szavazásra készteti.

Ez a nyertes mindent visz elv alkalmazása, amit Ciolacu úgy próbál árnyalni és elfogadtatni, hogy ígéri, megválasztása esetén hajlandó, adott esetben a majdani kormánykoalíció kisebbik pártjából kormányfőt jelölni.

Amennyiben az AUR jelöltje, George Simion lenne a kihívó, a kisebbik rosszat választók tömegesen Marcel Ciolacura szavaznának.

Akkor csúzhat hiba a számításba, ha a választók nagy többsége úgy gondolja, fontosabb a hatalommegosztás, mint a kiszámítható, szociáldemokraták által vezérelt kormányzás és a másik jelöltre szavaz.

Ez a másik jelölt a Nicolae Ciucă (liberális), Mircea Geoană (független), illetve Elena Lasconi (Mentsétek meg Romániát Szövetség) trióból kerülhet ki.

Ebben az esetben a folytatást a bizonytalanság jellemzi, nagyban függ az illető pártoknak a parlamenti választásokon elért eredményeitől, ami meghatározza a lehetséges kormánykoalíció összetételét.

Az RMDSZ, mint tette az elmúlt húsz évben, valószínű választóira bízza, kire szavazzanak a második fordulóban. Az eddigi történések, kormányalakítások ismeretében nem ártana, ha legalább ráutaló magatartással irányt mutatna.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...