Politică

Adio, dar rămân cu voi,

ca să nu faceți prostii. Așa se poate interpreta anunțul de pe Facebook al președintelui PNL, Nicolae Ciucă, referitor la sfârșitul coaliției guvernamentale.

Anunț de o absurditate regretabilă, care poate avea efecte negative asupra economiei țării, deoarece generează instabilitate.

Nu poate fi luat în serios, cel puțin din două motive formale.

Pro primo, președintele nu poate instantaneu, de la sine putere să rupă protocolul de colaborare cu PSD, încheiat cu aprobarea forurilor conducătoare ale partidului.

Pro secundo, miniștrii liberali nu demisionează, astfel vor fi părtași la luarea hotărârilor și deciziilor, deoarece în guvern nu există posibilitatea abținerii.

Dacă un ministru nu este de acord cu premierul la luarea unei hotărâri, în final, într-un stat democratic își dă demisia.

Motivul invocat pentru ruperea formală a coaliției guvernamentale este decizia CCR luată cu majoritate de voturi de cinci judecători constituționali, dintre care patru propuși la vremea respectivă de PSD, privind respingerea candidaturii europarlamentarului Diana Șoșoacă.

Liberalii acuză deschis PSD-ul, spunând că partidul lui Ciolacu are ”în ADN-ul său abuzul de putere”.

În realitate, așa cum arată și sondajele de opinii, e sub semnul întrebării accederea lui Nicolae Ciucă în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Dacă totuși va ajunge acolo, pentru a avea succes, neavând altă soluție, va trebui să recurgă la vechea și cu succes aplicata strategie anti-PSD, dar care după trei ani de guvernare în comun va fi puțin credibilă.

Revenind la faimoasa decizie CCR, motivarea publicată naște întrebări și învățăminte.

E fără echivoc că manifestările, declarațiile pro-legionare, antisemite ale Dianei Șoșoacă de multe ori au încălcat prevederile legale și constituționale, drept urmare nu fac posibilă acceptarea candidaturii ei la funcția supremă din stat.

Însă acest lucru trebuia constatat și sancționat la timp de organele competente, nu de către CCR, deoarece Diana Șoșoacă a depășit în repetate rânduri limitele legale ale dreptului la exprimare liberă.

După ploaie chepeneag.

Președintele PSD Marcel Ciolacu afirmă: ”Această discuţie trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanţă care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC şi CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ”

Aceasta va fi sarcina viitorului Parlament, dacă nu se va uita.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...