Politică

Alea iacta est. Examenele coaliției guvernamentale.

Sâmbătă Guvernul României a aprobat și a trimis Parlamentului proiectul în genere optimist al bugetului de stat pe anul 2025.

Duminică, după PNL și UDMR, Congresul PSD cu o majoritate uriașă a aprobat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.

Zarurile au fost aruncate, urmează examenele.

Primul test, aprobarea parlamentară a legii bugetului de stat. Cu toate că săptămâna trecută atenția publică a fost acaparată de știrea privind furtul din Muzeul Drents din Olanda a obiectelor aparținând tezaurului dacic, luate cu împrumut din România, acum bugetul de stat a ajuns cap de afiș.

Deocamdată nu merită analizate cifrele concrete, deoarece e de așteptat să fie unele mici modificări la presiunile sindicatelor și a diferitelor categorii sociale.

Începe obișnuita târguială, vor fi relocări de sume între și în cadrul ordonatorilor principali de credite, dar indicatorii de bază conveniți cu UE, pe hârtie nu se vor modifica.

Indexarea pensiilor cu rata inflației ar putea fi aplicată doar în a doua jumătate a anului, dacă situația economică o va permite.

Primul examen va putea fi absolvit mai ușor decât următorul.

Până atunci însă Guvernul se va prezenta la examenul de corigență. În februarie va încerca rediscutarea PNRR-ului cu Comisia Europeană, deoarece în contradicție flagrantă cu declarațiile optimiste ale unor oficiali, România înregistrează uriașe rămâneri în urmă la absorbția fondurilor UE.

Până-n prezent a primit 9,405 miliarde de euro, 31% din cele 28,11 miliarde alocate.

Coaliția guvernamentală nu este pregătită pentru examenul privind alegerile prezidențiale.

Pentru prima dată se întâmplă să aibă candidat comun în condițiile în care și în interiorul partidelor sunt persoane care eufemistic vorbind, nu sunt fani Crin Antonescu.

Și serviciile ar dori să aibă la Palatul Cotroceni un președinte cu mai puține principii sănătoase, în trecutul căruia, eventual să existe unele episoade neplăcute, cu care în anumite situații să poată fi influențată decizia președintelui.

Vezi minuni, unii influenceri social-media orientați în această direcție au și început o activitate subversivă.

Nu contează ca Antonescu, atât în calitatea de deputat, cât și în cea de președinte PNL, a demonstrat atașament față de principiile democratice, orientare pro-UE, se încearcă prezentarea lui ca un politician terminat, om al trecutului.

Formațiunile coaliției guvernamentale de luni trebuie să înceapă o campanie intensă pentru recuperarea avansului forțelor suveraniste, ajutați de anularea fără o justificare temeinică și bazată pe documente publice a primului tur al alegerilor prezidențiale.

România nu poate să-și permită o abatere de cinci ani de la direcția principală de acum.

E un exemplu amenințător cel din Germania, unde pentru prima dată de 15 ani, un partid considerat moderat a încercat să treacă prin parlament o propunere cu ajutorul AfD, partid de extremă dreapta.

În urma nemulțumirilor și protestelor, în ultimul moment, partidele inițiatoare ale propunerii legislative sau răzgândit, deoarece sub nici o formă nu au vrut să colaboreze cu un partid extremist, anti-UE.

Pentru membrii coaliției guvernamentale și votanților săi trebuie să fie fără echivoc faptul, că în acest caz alegerile prezidențiale sunt de fapt un vot de încredere național.

În acest an se ivește aceea situație, ca în 1996 cu Emil Constantinescu, în care nu suntem obligați să alegem răul mai mic, ci dimpotrivă, persoana cea mai indicată dintre candidați pentru funcția prezidențială.

Practic și pe înțelesul tuturor, dacă fără o greșeală personală candidatul pierde alegerile, înseamnă că coaliția guvernamentală a pierdut încrederea majorității votanților.

Drept consecință, ulterior se pot solicita alegeri anticipate, ceea ce poate determina un blocaj politic cu alegeri anticipate succesive ca în Bulgaria.

Prevenția totdeauna este mai bună, mai eficientă, decât tratamentul bolii.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...