Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este într-o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, conform unui buletin de sănătate publicat de Casa Albă duminică.
Obsesia: e o tulburare a voinței care se manifestă prin idei fixe, prin dorința irezistibilă de a face un act irațional.
Această manifestare nu a făcut parte din examinările medicale anuale.
Din păcate, cel care vrea să facă America mare, are o serie de idei fixe fără orice temei, mai mult, propune soluții iraționale.
Astfel de exemplu e concepția Trump despre situația mondială, bazată pe o supărare artificială, conform căreia China, Japonia, Europa și alții, timp de mai multe decenii au ”jefuit și silit” SUA.
În realitate, productivitatea SUA nu ține pasul cu aprecierea peste măsură a dolarului, monedă de rezervă globală.
Războiul vamal nu e soluția potrivită, deoarece nu se referă la echilibrarea balanței comerțului exterior, este un șantaj ordinar, întrucât tarifele vamale impuse nu sunt reciproce.
Trump pentru reducerea tarifelor vamale impune cedarea serviciilor cloud computing (servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date) principalilor săi sponzori, Musk, Zuckerberg et comp în vederea supremației lor mondiale, iar Uniunea Europeană să se oblige să achiziționeze energie americană în valoare de 350 miliarde de dolari.
China nu cedează, la fel UE are forță economică suficientă pentru a rezista, dar cum afirma recent președintele chinez Xi Jinping, protecționismul ”nu duce nicăieri” și un război comercial nu va avea ”niciun câștigător”.
Cea mai mare problemă o constituie faptul, că atunci când Trump nu reușește să impună supremația economică a SUA, apelează la supremația militară.
”Într-un fel, sau altul”, vom obține Groenlanda, spunea Trump, apoi a amenințat că va readuce Canalul Panama sub controlul Statelor Unite, pentru a ține China cât mai departe.
Cei vizați inițial au protestat, dar ulterior alegând răul mai mic, au fost de acord ca SUA să-și mărească prezența pe bazele militare din regiune.
Acesta e primul pas, dar nu promite nimic bun.
O altă obsesie a marelui pacificator, care repetă tot timpul narativa putinistă, că Zelenski e răspunzător pentru războiul ruso-ucrainean, deoarece ”când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga” și că ”nu începi un război împotriva cuiva, care e de douăzeci de ori mai mare ca tine”.
Deși a promis în gura mare, nici în 24 de ore, nici în trei luni nu a obținut încheierea păcii.
Ulterior a vorbit numai despre un armistițiu, dar termenul stabilit Duminica Paștelui se apropie și conform previziunilor, numai în cazul unor condiții pe placul lui Putin se va produce încetarea focului, dacă Zelenski acceptă renunțarea la teritoriile ocupate de Rusia.
Din cele prezentate rezultă clar, Trump vrea să destramă sistemul actual al economiei globale bazată pe comerțul liber, sperând că prin forță va crea unul nou, dominat de el.
Noua politică americană a tarifelor vamale, pe termen mediu va putea determina ca statele să se îndepărteze de SUA.
Europa ar putea să profite în urma acestui proces, pentru că e un partener predictibil, cu o producție de nivel înalt.
Uniunea Europeană nu are altă soluție, oricât de costisitoare ar fi, decât să-și dezvolte forța militară de reacție rapidă, deoarece ca Trump și Putin, similis simili gaudet (cine se-aseamănă se adună), respectă exclusiv forța.
Lakatos P.