Cauzele evenimentelor politice din ultima lună din România greu pot fi deslușite. Poate fi vorba de lupta pentru putere, de influențare externă, de manipulare din …
Placebo: medicament sau preparat inactiv prescris pentru a-i face plăcere pacientului, utilizat în farmacologie pentru testarea unui produs nou înainte de a fi pus în …
La scurt timp după alegerile parlamentare din 10 noiembrie din Mauritius, cu ocazia circuitului de o săptămână, am simțit aceea atmosferă euforică de eliberare, pe …
Economia șubrezită a Uniunii Economice, care pe termen mediu nu revine pe traiectoria ascendentă de înaintea pandemiei de COVID-19, se poziționează diferențiat în centrul atenției …
Viktor Orbán, care spre deosebire de majoritatea liderilor europeni a făcut o campanie pe față pentru Donald Trump, este într-o situație de win-win (câștig-câștig). Guvernul …
Guvernările populiste dăunează grav sănătății economiei statelor respective, bilanțurile lor pe ultimii 120 de ani sunt dezastruoase. Christoph Trebesch, directorul Institutului Kiel pentru Economie Mondială, …
ca să nu faceți prostii. Așa se poate interpreta anunțul de pe Facebook al președintelui PNL, Nicolae Ciucă, referitor la sfârșitul coaliției guvernamentale. Anunț de …
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă, faimoasă în urma circurilor din parlament, europarlamentar, președintele partidului extremist SOS, la alegerile …
Greșește cine crede că problemele electorale ale liberalilor și social-democraților se rezolvă de la sine în urma recentului anunț al președintelui Iohannis, conform căruia nu …
de gâtul Partidului Național Liberal, la alegerile parlamentare din decembrie. Doi parlamentari liberali, dintr-o pornire interioară intempestivă, dar cu știrea grupului din care fac parte, …
După ce liberalii duminică oficial și-au nominalizat candidatul, s-a format cvintetul celor cu șanse pentru accederea în turul doi al alegerilor prezidențiale. Nu numai cetățeanul …
După ce partidele politice și-au desemnat președinții să candideze la alegerile prezidențiale din România, probabil și UDMR va face la fel. Cu toate că din …
Nu mă refer acum la uneori contestate cifre macroeconomice, ci la supradimensionatele cheltuieli în scop electoral. Probabil premierul Marcel Ciolacu nu l-a întrebat pe robotul …
În Europa alegerile prezidențiale în două tururi sunt cele mai răspândite, se aplică în 18 state, majoritatea în Europa Centrală și de Est. Din fostele …
E practica obișnuită a guvernelor în funcție, ca în campania electorală, contrar tuturor evidențelor, să nege depășirea nivelului de cheltuieli planificate și să promită că …
De fapt nu s-a oprit nici un minut, deoarece după declarațiile centrale de presă de duminică, fără pauză a continuat cu actul doi, campania prezidențială, …
Mai mulți reprezentanți proeminenți ai mass-mediei ungare au salutat posibilitatea care prinde contur, ca în urma alegerilor locale, actualul Consiliu General bipolar din Budapesta (coaliție …
Multora, în special bărbaţilor, le place gătitul în aer liber. Lor le recomand reţeta mea preferată, calculată pentru 15-20 persoane. Soţia îmi reproşează că nu …
Campaniile pentru alegerile europarlamentare și cele locale, se desfășoară într-un climat din ce în ce mai tensionat, fiind eminamente campanii negative. În locul programelor și …
O anecdotă pune sub semnul întrebării originea acestui renumit fel de mâncare ardelenească. Locul de naştere nu este Clujul ci Oradea Mare, iar ocazia cu …
După paștele ortodox campania electorală din București s-a relansat. Comparând cu cea din Budapesta, se pot constata mai multe asemănări, dar și unele deosebiri. Asemănări: …
Până acum nici în România, nici în Ungaria nu s-au organizat alegeri europarlamentare comasate cu cele locale. Atât partidele, cât și instituțiile de sondare a …
Previziunea este calitatea unui bun lider politic. Nu e necesar să joace șah la nivelul unui mare maestru, dar trebuie să poată prevedea câteva mutări, …
Charles Michel, președintele Consiliului European, la Palatul Cotroceni a dat indicații prețioase (în limbaj diplomatic a avut discuții) privind Agenda Strategică a UE pentru anii …
La congresul de două zile de la București al Partidului Popular European, reprezentanții partidului cancelarului austriac Karl Nehammer (ÖVP), contrar declarațiilor anterioare, nu au votat …
Recunosc, fiind gurmet, de multe ori compar arta culinară cu politica, cu atât mai mult, cu cât produsele lor finite, vrând-nevrând, le consumăm noi. În …
Conferința de presă a celor doi președinți de partid, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), transmisă în direct de către principalele televiziuni de știri, …
Nu două persoane, ci două partide, PSD și PNL sunt competitorii. Miza: fundamentarea certitudinilor guvernamentale ale anului 2024 și următorilor patru, sau o incertitudine care …
Nu am niciun motiv să pun la îndoială înțelepciunea populară formulată în proverbele: ”Măsoară de două ori și taie o dată”, respectiv ”Mai bine întrebi …
Dacă vine vorba de infailibilitate, în discursul cotidian mulți asociază noțiunea de persoana papei, din cauza constituției dogmatice a Bisericii Catolice ”Pastor aeternus”, promulgată în …
Bineînțeles deputatului AUR, Adrian Axinia, care la data de 18 ianuarie a depus la Secția 17 Poliție din București o cerere pentru a declara dispariția …
Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste, mai degrabă încerc să pun la loc piesele puzzle-ului politicii economice. E fără echivoc faptul, că firmele mici și mijlocii …
Între 2004-2010, mai ales în preajma aderării României la Uniunea Europeană, deputații și senatorii UDMR, în Parlament și la talk-show-uri televizate, dădeau cu precădere ca …
Vestea, că premierul român Marcel Ciolacu de Bobotează și de Sf. Ioan (ziua lui onomastică) s-a rugat în mănăstirile statului monastic Republica Autonomă a Sfântului …
În majoritatea țărilor Uniunii Europene, elaborarea prognozelor economice privind anul în curs, sunt mai ușor de realizat decât în România. În țările respective alegerile europarlamentare …
Numai ulterior, după mulți ani se poate stabili cu adevărat dacă o politică externă dată a fost încununată de succes. În competiția complexă globală a …
Președinți de stat, premieri autoritari, dacă situația economică din țările lor nu permit auto-lauda, cu precădere amăgesc opinia publică prezentând starea și mai proastă din …
La 11 octombrie Eurostat a publicat statisticile revizuite privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Conform acestui indicator macroeconomic, România a depășit Ungaria. …
Situațiile excepționale cer soluții excepționale conform unei teze unanim acceptată. Cât ține o situație excepțională (de pericol), de câte ori se prelungește și cu ce …
Pe plaiurile noastre politicienii pronunță din ce în ce mai des cuvântul suveranitate, care e promovat în discursul public. Președinți de partide, lideri de opinie …
Partidul Național Liberal (PNL) a renunțat la idea candidaturii pe liste comune cu Partidul Social Democrat (PSD), drept urmare la toate alegerile din 2024 va …
Economia Uniunii Europene, din cauza reacției în lanț a pandemiei, a creșterii alarmante a prețurilor purtătorilor de energie, a inflației agravată de izbucnirea războiului, nu …
Ambele variante sunt ofensatoare la adresa unui guvern care se pretinde eficient. Totuși consider că prima este mai gravă, deoarece presupune o acțiune voită. O …
Ascultând discursul lui Viktor Orbán la Universitatea de Vară și Tabăra Studențească ”Bálványos”, mi-am adus aminte de butada lui Zsazsa Gábor (Miss Hungary 1936, actriță …
La Budapesta, pe strada Tompa din cartierul Ferencváros, o bancă a fost revopsită de șapte ori în opt zile. Inițial, la 6 iulie, Amnesty International …
În România mulți admiră stilul de conducere al lui Viktor Orbán. Nu mă refer la conducerea autoturismului, nici la cei de aici care urmăresc exclusiv …
Timp de douăzeci de ani inflația n-a constituit o problemă majoră. Șocul creșterii prețurilor în ultimii trei ani a creat o situație nouă, necunoscută pentru …
În sport nu există așa ceva, dar în viața politică din România da. Șahiștii cunosc învățătura, conform căreia frecvent se pierde acea partidă, în care …
Știrea, că datoria publică a României a depășit 706,5 miliarde de lei, trecând de 50% din produsul intern brut (PIB), s-a dovedit insignifiantă în comparație …
”E dificilă colaborarea cu acei oameni, despre care cunoști că nu au voință proprie, ci interpretează partitura altora” -spunea premierul Viktor Orbán într-o emisiune radio …
”Conștiința este determinată de viață” și nu invers, au scris Marx și Engels în cartea ”Ideologia germană”. Dar despre modificarea conștiinței nu au disertat. Nu …
Marți, la ședința comisiei juridice din Camera Deputaților, for decizional, s-a întâmplat o minune. După ce deputații coaliției guvernamentale au votat un amendament care interzicea …
Premierii, liderii politici apropiați guvernării, dacă interesele lor cer, fetișizează creșterea PIB-ului. O consideră primordială, cu aceasta argumentează creșterea nivelului de trai al populației. Produsul …
Fiecare guvern încearcă să-și expună rezultatele economice într-o lumină cât mai favorabilă, prezentând exclusiv succesele. Așa cum și bunul simț are o limită, care n-ar …
Mi se pare că proporțional cu anii petrecuți în funcții înalte, crește îndrăgirea luxului și/sau a familiei. Exemple internaționale demonstrează acest lucru și în zilele …
Nu a atins pragul de sensibilitate al mijloacelor de comunicare în masă recentul raport al Curții de Conturi Europene: ”Conflictul de interese în cadrul cheltuielilor …
Janet L. Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat după colapsul Silicon Valley Bank de vinerea trecută, încercând să calmeze spiritele, că banii deponenților sunt garantați. …
Premierul României Nicolae Ciucă, premergător proiectatei rotative guvernamentale din luna mai, la începutul ședinței de guvern și-a prezentat noul consilier onorific ”ION”, dotat cu inteligență …
Invazia rusească în Ucraina, numită inițial ”operațiune militară specială”, transformată în război în toată regula, a constituit subiectul central al discursului de bilanț anual rostit …
În discursul politic public se înmulțesc combinațiile în legătură cu alegerile prezidențiale din anul următor, care au miză uriașă. În Uniunea Europeană în 24 de …
După o guvernare de un an și jumătate, la 10 februarie, imediat după întoarcerea de la Bruxelles, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița intempestiv și-a dat …
Războiul ruso-ucrainean, care a generat însemnate modificări în economia europeană, are însemnate influențe asupra economiei mondiale multipolară. Rusia, cu toate resursele ei naturale, a rămas …
După 1945 cuceririle teritoriale, războaiele pentru ocuparea statelor vecine a devenit tabu. Dacă reușește invazia rusească în Ucraina și se încalcă acest principiu, va încuraja …
De regulă politica la nivel național își pune amprenta pe cea locală. În Transilvania situația e mai complicată în perioada premergătoare alegerilor, mai ales în …
Nu mă gândesc la ministrul de interne ungar, Sándor Pintér, care se opune eroic până la infinit, (până când vrea Viktor Orbán) revendicărilor profesorilor și …
Dacă acceptăm profețiile, cu metafore din Vechiul Testament, ale celebrului astrolog din Franța secolului XVI-lea, Nostradamus, prezentate de unele publicații, sau viziunea pesimistă a fostului …
În viața cotidiană, fie vorba de țări sau continente, politica și economia sunt de nedespărțiți, ca gemenii siamezi. Interdependența lor e evidentă, numai conducătorii îndoctrinați …
Emoțiile campionatului mondial de fotbal și votul Schengen au acoperit știrea cu privire la aprobarea de către guvern a bugetului de stat pe 2023. Cu …
Acum o lună aici am scris mai pe larg despre greșeala lui Iohannis și a liderilor partidelor guvernamentale, de a prezenta ca fapt împlinit aprobarea …
În zilele trecute în viața politică internă și externă au avut loc unele evenimente care au ca sursă vanitatea politică. (În cazul partidelor numele de …
Ministrul de externe al României. Bogdan Aurescu, la 15 noiembrie la invitația omologului său, Péter Szijjártó, a efectuat o vizită la Budapesta, unde a fost …
Mulți cunosc legenda Sf. Martin, sărbătorit la 11 noiembrie, inclusiv obiceiurile populare, mai ales cele gastronomice, legate de această zi. (Cine nu mănâncă gâscă în …
În ultimele luni am fost martorii unor manifestări guvernamentale care se potrivesc cu noțiunile din titlu. Veto (lat.veto: mă opun), e puterea cuiva, ca unilateral …
Bucuria suporterilor în urma tragerii la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European 2024, unde România a ajuns în grupa cea mai accesibilă, a …
În România în ultimii 32 de ani au fost câțiva miniștri apreciați, a căror pregătire de specialitate nu coincidea cu domeniul păstorit de minister. Au …
„E toamnă, e din nou, veșnic e frumoasă” (Petőfi), dar majoritatea europenilor nu admiră cavalcada de culori, ci se gândește cu îngrijorare la iarna ce …
În ultimii ani politicienii din România, care au pierdut alegerile, sau care nu au fost cooptați în coaliția guvernamentală, deseori făceau aluzii la statul paralel. …
W. Shakespeare susținea că ”Lumea-ntreagă e o scenă…”. Această remarcă de patru secole este valabilă inclusiv referitor la Uniunea Europeană. Pe scenă dansul păunului Viktor …
Conform Wikipedia: ”Apatia este o stare de indiferență față de propria persoană și față de lumea înconjurătoare.” Elimină îngrijorarea, preocuparea, motivarea, pasiunea. Viața și elita …
Politica și șahul se bazează pe principiul cu mai multă minte câștigi, dar sunt și deosebiri esențiale. În coaliția guvernamentală nu există remiză, mai devreme …
”Ungaria este de partea păcii” anunța ministrul de externe Péter Szíjjártó, iar mass-media guvernamentală repetă cu obstinație. Afirmația este valabilă și în privința luptei împotriva …
Am crezut că vizita la Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care a amplificat la maxim tensiunile dintre Beijing și Washington, amenințând …